Groei Nederlandse export zet door

Nederlandse bedrijven hebben in januari ter waarde van 36,3 miljard euro geëxporteerd, een groei van 5 procent vergeleken met een jaar eerder.

Foto:  ANP

De handel van Nederland met het buitenland leverde in januari een overschot op van 4 miljard euro. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In januari 2012 bedroeg het Nederlandse handelsoverschot nog 3,6 miljard euro. De waarde van de export steeg in de eerste maand van dit jaar op jaarbasis met bijna 6 procent tot 36,3 miljard euro.

De waarde van de import ging met ruim 5 procent omhoog tot 32,4 miljard euro.

Herstel

CPB-directeur Coen Teulings liet woensdag weten dat de export ervoor zorgt dat Nederland weer uit de recessie kan klimmen. "De voorzichtige groei in 2014 komt bijna volledig uit de aantrekkende wereldhandel", aldus Teulings.

Ook volgens minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vergroot het stijgende handelsoverschot de hoop op herstel.

''De groei van de export laat zien dat de weg uit de crisis via het buitenland loopt. Buitenlandse handel schept binnenlandse banen. Uit de cijfers blijkt dat we sterk blijven profiteren van onze rol als gateway naar Europa", zegt Ploumen.

"Daar blijven we in investeren. Toch liggen de groeikansen de komende tijd ook vooral in nieuwe markten, bijvoorbeeld in Afrika. Daar worden de kaarten nu geschud en die boot mogen we niet missen.''

bron: nu.nl